måndag 5 maj 2014

Impulsköp.

Sitter här i köket och har precis ätit dagens frukost. My sitter i sin säng och har inte riktigt vaknat än..
Funderar lite på gårdagens politikerdebatt på svt och vet inte vad jag ska tycka riktigt.. tycker politikerna verkar som små barn som bråkar med varandra.

Jag och syrran gjorde som sagt karelska piroger (eller piroNger som mamma säger, mycket roligare) här om dagen som blev helt ok. Camilla efterlyste recept och det ska hon självklart få!

Ingredienser:

2½ dl vetemjöl
2½ dl rågmjöl
2 dl vatten
1½ tsk salt
500 g risgrynsgröt

Detta recept hittade jag i mammas finska gamla bakbok. Ugnen ska stå på 250 grader. Vi blandade ihop dem torra ingredienserna och sen hällde vi i vattnet och rörde runt med slev till det blev en fin del. Jenni knådade degen fin därefter. Sen hade vi faktiskt en specialkavel som är just till för att kavla karelska piroger och den var faktiskt mycket bättre än en vanlig sådan. Vi rullade degen i en varsin länga och delade den i 6 bitar (alltså 12 bitar för en längd då), därefter kavlade vi ut degen platt och rund (dock blev våra lite mer lövformade men de ska vara runda). Och därefter hade vi på risgrynsgröten från ena änden till den andra och så vände vi degen över gröten, men inte så att vi stängde in den helt (det ska iofs inte gå om man kavlar ut degen rätt), nöp till kanterna så som man ska göra på dem karelska pirogerna och skjuts in i ugnen i ca 10 minuter. Därefter doppade vi dem i ett vattenbad med lite smör i och ställde dem på galler så att de kunde svalna. Kollade på bilder på denna sida så man såg hur man gjorde: http://www.snellman.fi/sv/blogg/betty/s%C3%A5h%C3%A4r-g%C3%B6r-man-karelska-piroger
Så, där har du Camilla och alla andra som vill prova på, ni kanske är lite duktigare och gör egen gröt, det orkade vi inte med och hann inte riktigt kände vi då vi passade på medan Mysan sov.

Jo, helgen har varit väldigt lugn för övrigt, när man är sjuker så orkar man inte så mycket, så Mysan har mestadels fått se på film, men i går åkte vi till Lilla Essingen och tittade på en hoj. Björn har nämligen tittat på lite hojar på sistone... både sug inför sommaren då han varit utan i två år, men även ett smidigare sätt att ta sig till och från jobbet. Så efter att ha tittat lite på nätet så förstod han att hojar bara behöver vara 20 år gamla (till skillnad från bilar som det gäller 30 år för) för att klassas som "klassiker/veteran" och därmed blir försäkringen otroligt mycket billigare! Så i går efter att ha testat hojen han tittat på i flera dagar så slog han till. Det blev en Suzuki VX800 som har lite mer än 20 år på nacken. Väldigt fin må jag säga. Och inte så dyr heller. Så den ska Björn börja köra till och från jobbet så får jag ha Audin för mig själv, mohahhahaa.. bra just nu i alla fall då Dodgen står på hans jobb och ska få sista fixningen innan besiktningen.


Skönt dessutom ur säkerhetssynpunkt att kunna ha hojen ståendes utanför fönstret och på den egna tomten. Minns att Björn inte var överförtjust i att ha den tre våningar nedanför i Fruängen då barn kunde hoppa upp på den och då skada sig om den skulle ramlat/repat lacken. Så nu har han mer koll och så känner vi alla grannar här.

Nu ska jag plocka undan frukosten, My var inte särskilt stor i aptiten må jag säga.. två påläggskorvar, en tugga smörgås och några skedar fil och russin... Jaja, aptiten kommer väl tillbaka tids nog?

Ha en fin dag ute i solen, det ser ut att bli fint väder i dag.

1 kommentar:

Camilla sa...

Toppen! Tack! Ska testa detta när min tid hos World of Shape är över. Sambon och sonen kommer bli jätteglada, stolta finnar som de är. =)